..::AHLAN WASAHLAN WAMARHABAN BIKUM::..

Rabu, 15 Julai 2009

9 orang Kristian ditahan di UPM

UPM : Sembilan penganut Kristian termasuk dua pelajar Universiti Putra Malaysia (UPM) ditahan polis semalam berhubung dakwaan cuba menukar agama pelajar universiti tersebut.

Mereka yang ditangkap di kampus Serdang menjelang 10 malam tadi dibebaskan di balai polis Sepang kira-kira 3.45 petang ini, kata peguam mereka Annou Xavier kepada Malaysiakini hari ini.


Kesemua mereka ditahan di sebuah bilik pelajar di Kolej ke-10 sewaktu berkunjung ke situ tetapi aduan polis dibuat dengan dakwaan mereka cuba menyebarkan Kristian.

Selain dua mahasiswa, kumpulan itu termasuklah tiga rakyat tempatan dan empat warga Hong Kong.

Salah seorang warga asing yang dihubungi dan peguam tersebut enggan memberikan butiran penangkapan mereka.

Sumber-sumber pelajar memberita Malaysiakini hari ini, kumpulan itu berada beberapa hari di beberapa kolej kediaman UPM dengan bergerak dari bilik ke bilik untuk menyampaikan ajaran mereka.

Difahamkan, kumpulan itu bergerak dari bilik ke bilik sambil memperkenalkan ajaran kristian serta memujuk penghuni yang

beragama Islam untuk menganut agama tersebut.

"Selain itu, mereka juga didapati menyebarkan risalah kepada warga kampus dan bergerak di tiga buah kolej iaitu Kolej Pendeta Zaaba, Kolej Sepuluh, dan Kolej Sebelas," kata seorang pemimpin pelajar.

"Aktiviti yang berlaku beberapa hari itu akhirnya membawa kepada penangkapan sembilan individu tersebut."

P/S : masalah yang sama kini berbangkit kembali, kita sedari sekian lama betapa gerakan kristianisasi ini tidak akan selamanya berdiam diri, mereka sentiasa mencari peluang terbuka daripada kealpaan umat Islam, yang kini semakin lena dibuai intan, sekadar dengan hanya tindakkan pihak berkuasa sahaja takan mampu menahan gerakan ini untuk menyebarkan dakwah, sekiranya tiada usaha memantapkan ilmu akidah di dada setiap umat Islam yang ada. fikir-fikirkan...

0 ulasan:

Catat Ulasan

Terangi Hatimu Dengan Kalamullah